Schulden oplossen na detentie

Revisie: vrijdag 2 juli 2021 • 14:27


Beste Lezer,

Als u gedetineerde was en uw schulden heeft en die wilt oplossen, dan heeft u zelf de keuze om het op te lossen via een proffesioneel bewindvoerder met bijvoorbeeld een WSNP-traject of dat u een persoonlijke minnelijke schikking treft met de schuldeisers waarbij u nog maar een gedeelte hoeft te betalen aan de eisende partij die u het verschuldigde bedrag zal kwijtschelden.

In het begin van uw vrijheid is alles een puinhoop en het uitzoeken van de eisende partijen is tijdrovend en kostbaar werk. Als u in de gevangenis heeft gezeten is het verstandig om al tijdens de detentie iemand aan te wijzen die als gevolmachtigde al voor u het werk heeft gedaan op administratief en financieel vlak. En dat u een goede ordner heeft waarin uw administratie helemaal compleet is gemaakt en je gelijk bij vrijheid je snel kunt schakelen met alle eisende partijen als het om geld gaat.

Als u onschuldig was dan kunt u uiteraard deze problemen oplossen met een schadevergoeding als die wordt toegekend. Soms kan het juist nadelig werken om direct het geld te ontvangen omdat schuldeisers dit gewoon zien als inkomen en het niet zien als schadevergoeding.

Sowieso is het verkrijgen van één inkomen een verplichte element om überhaupt schulden te kunnen terug te betalen. En in de eerste maand dat ú een uitkering heeft aangevraagd en/of één baan weer heeft gevonden je rekening moet houden dat je geen inkomen hebt. Daar zit namelijk ook gelijk de eerste problemen voor velen van deze mensen die bij deze groep horen. Je zult zelf eerst als je net vrij bent gelaten een voorziening moeten treffen met de gemeente, je werkgever, je bank of familie en kennissen die je mogelijk verder kunnen helpen.

Houdt er rekening mee dat het aflossen en het overhouden van geld een belangrijke factor is. In het begin kun je gewoon nog erg weinig doen en moet je héél erg goed opletten waar je het geld aan uitgeeft. Ook als je geen bezittingen meer hebt en je geen geld hebt met veel schulden is het verschrikkelijk moeilijk om rond te komen. Dan juist is het belangrijk dat je van allerlei bijzondere regelingen gebruik maakt bij je gemeente waar je woont en je ook de weg weet te vinden naar bijvoorbeeld een voedselbank, weggeefwinkel of een Leger des Heils winkel waar je 2de hands kleding en spullen kunt kopen.

Kan je weer aan het werk komen dan scheelt dat een behoorlijke termijn waarin je kunt aflossen. Bedenk wel dat je niet teveel vraagt van jezelf en dat je in het begin rustig begint met werken en het gaat opbouwen tot een volledige werkweek waarbij je eventueel kunt overwerken om zo sneller te kunnen aflossen.

Haal tenslotte altijd er een financieel expert bij die je goed kan begeleiden en die je helpt met je financiële zaken en administratief je financiën op orde kunt brengen.