Op weg naar succes

Met een uitnodiging heb ik één artikel geschreven voor Emergis. Ik ben daar cliënt en mij is gevraagd om iets te schrijven over het FACT-team. Het artikel is gepubliceerd in een regionale krant van deze organisatie en wil ik het artikel graag alvast met u delen via mijn eigen website.

Revisie: maandag 4 september 2023 • 11:25


Een paar jaar geleden, in februari 2019, kwam ik in Kloetinge aan bij het High & Intensive Care (HIC) aan via dé ambulance. En was ik helemaal in een toestand beland waarin ik de weg kwijt was geraakt door gebeurtenissen uit het verleden die diepe sporen heeft achtergelaten op mijn welzijn. Mentaal was ik helemaal opgebrand en begon er een lange weg om weer helemaal op te kunnen krabbelen naar een staat waarin ik nu ben gekomen.

Via het HIC ben ik 3 weken behandeld geweest met een IBS-maatregel van de rechtbank en daarna enigszins hersteld weer naar huis gegaan. Ook als je weer thuis bent na een opname is het in het begin vaak erg aanpassen en moet je je realiseren dat je belevingswereld heel erg veranderd is en dat niets meer hetzelfde zal zijn als het moment waarop je werd opgenomen. Vaak heb ik nog gedachten gehad die niet helemaal overeenkomen met de realiteit. En dan is er nog een lange tijd nodig om alles te kunnen relativeren.

En via een intensieve begeleiding aan huis en op kantoor heb ik kennisgemaakt met het FACT-team, ook wel het Flexible Assertive Community Treatment team genaamd. Kort gezegd is het FACT ook een team dat met je in gesprek gaat over allerlei onderwerpen die je op den duur samen gaat oplossen. Met de juiste medicatie die bij je moet passen, ga je allerlei uitdagingen aan. Dus ook een goede afstemming met de psychiater is van levensbelang om succes te behalen.

Als je deelneemt aan het FACT-team is het belangrijk dat er een zinvolle dagbesteding is als je ziek bent en weer wilt herstellen. En dat je ook deelneemt aan de programma’s die je bij Emergis kunt volgen. Want een goed herstel staat of valt met het opdoen van contacten en het praten over wat je bezighoudt als je aan het herstellen bent. Maar ook sociale activiteiten opdoen is een middel om opnieuw je weg te vinden in de maatschappij. En van tijd tot tijd worden je behaalde resultaten ook bekeken door een FACT-team medewerker waarmee je dan een afspraak hebt gemaakt.

Een weg naar succes is helemaal in eigen hand te bereiken, en als alles goed gaat kan je ook veel meer doelen bereiken, als je daarvoor maar de juiste hulp vraagt aan anderen en medewerkers van Emergis. Wellicht zijn er zelfs doelstellingen die je kunt behalen waarvan je dacht dat die totaal onbereikbaar waren. In mijn geval is dat ook echt zo gegaan en kan ik ook met trots terugkijken naar een geslaagde periode.